Sandlander Hungary | 2376 Hernád, Köztársaság út 98. | +36 29 574 760 | info@sandlander.com | sandlander.com
Perfection is our passion

Toyota Land Cruiser HZJ78 Scout

Category: Sandtech
 

Toyota Land Cruiser HZJ78 Scout

A Pro Patria Electronics már 2000 óta foglalkozik járművekre szerelhető infra kamerákkal, radarokkal es több egység integrációjával, az elmúlt másfél évtizedben komoly tapasztalatra és elismertségre tett szert a cég. Eddig a Land Rover Defendert részesítettek előnyben a szakemberei, de mivel az ikonikus terepes gyártását idén befejezik, olyan ?utódot? kellett találni, amellyel hosszú távra lehet tervezni. A választás a Toyota Land Cruiserre esett, s megszületett a megállapodás a modellt remekül ismerő es nem utolsósorban ?értő? Sandlanderrel a speciális változatok megalkotásáról.

 

Gáz- és olajvezetékek őrzése

 

Jó terepképesség, robusztus karosszéria és puritán üzemeltetési környezetben is megbízható működés ? ezek voltak a legfőbb kritériumok, amelyeknek meg kellett felelnie a feladat elvégzésére kijelölendő összkerekes gépnek. A japán márka klasszikusa lett végül a kiindulási pont, az alap, éppen azért, mert az egyik legjobb technika.

A minőségéről sok mindent elárul, hogy a világon gyártott HZJ-k 77 százaléka katonai felhasználásra kerül. A megbízás komolyságát érzékeltetendő, a Sandlander hernádi műhelyében ?született? autónak a Kaszpitenger környéken található országban kell majd megállnia a helyét, gáz- és olajvezetékek őrzésére fogjak használni. A pusztán, a semmi közepén, azaz valódi terepen kívánják bevetni, így érthető módon nagyon komolyak az elvárások vele szemben. A jármű valódi értéke az utastérben található, tele van speckó elektronikai kütyükkel, felszerelésekkel. Ezeknek  viszont jelentős a súlyuk, ezért is volt szükség nagy teherbírású kocsira. Ám a tömegnövelés ellenére a terepjáró képesség nem csökkenhetett. Tegyük gyorsan hozzá, nem is csökkent.

 

Akár 1500 km -t is megtehet egy teli tankkal


A Land Cruiser Scoutot, vagyis a ?Cserkeszt? több országban is előszeretettel használjak extrém területeken, mint például a határvédelemnél, az illegális bevándorlók felkutatásánál, vagy éppen a kabítószer elleni akcióknál. Rendszerint olyan helyszíneken, ahol nehéz közlekedni, nincs aszfalt, annál inkább kietlen környezet, szinte járhatatlan utak.

A Hernádra begurult alap-Toyotákban 4,2 literes, 136 lóerős szívódízel motorok vannak. Katonai kivitelű modellekről beszélünk, ezeknek 30 százalékkal nagyobb a hajtáslánc-kapacitásuk, ugyanennyivel jelentősebb a hűtő-fűtő ?képességük? ? utóbbi nem csak a motor-, hanem a belső térre is értendő. A kocsik üzemanyagtartálya 180 literes, kímélő üzemmódban, vagyis óvatosan közlekedve, akár 1500 kilométer megtételére is alkalmasak egy teli tankkal.

A 140 km/o-s sebességre képes HZJre a BFGoodrich MT abroncsai kerültek. Érdekesség, hogy a NATO összesen 13-fele mintázatú sárgumit fogad el szabványként, s ez közöttük van. Nem meglepő, hogy alaposan hozzájárul a kiemelkedő terepképességhez ? például a hazánkba érkező katonai G Mercedeseket is ezekkel látják el.

 

Csendes és szinte észrevehetetlen

 

A körülbelül hat hónap alatt elkészült, négy ember szállítására alkalmas, a legújabb környezetvédelmi és biztonsági előírásoknak megfelelő Land Cruiserek fő erényei között kiemelendő, hogy mozgékonyak, s csak értő szem veszi észre a speciális átalakítást. Olyanok, mintha expedíciós kocsik lennének, egyszerűen beleolvadnak a környezetükbe. Így viszont a rosszban sántikálóknak nehéz kibökniük az őrszemeket?.

 

Mert, ahogy már szó volt róla, ezek a járgányok nem hobbiterepesek, éles bevetéseken kell bizonyítaniuk. Olyan szituációkban, ahol a pontosság, a precizitás, a kiszámíthatatlanság, no és az észrevehetetlenség alapkövetelmény. Folyamatosan változtatják a pozíciójukat, s mindent szemmel tartanak. Például az összes ablaka sötétített, ha kinyitják valamelyik ajtaját, a belső lámpa azonnal lekapcsol. Többek között inverteres generátora, 24 voltos saját áramellátó rendszere van, amely egy egész éjszakát kibír, menet közben pedig saját magát tölti fel. Ha áll az autó, teljes csendben végzi feladatát, semmi nem hallható felőle.

 

A meredek lejtőn parkolva is stabil marad

 

A japán behemót ?füle? a radar, a ?szeme? pedig a hőkamera. Vagyis az előbbivel nagy területet képes befogni, ellenőrizni, ám amint talál valamit, vagy éppen valakit, segítségére siet az infrás, éjszaka is látó berendezés. A radar információt ad az autóban monitorok előtt ülő operátornak, aztán a kamera például az észlelt határsértőt nem csak befogja, hanem képes követni is. Megállapítja, hogy egy emberről, esetleg egy egész csoportról van szó, gyalog vagy járművel közlekedik, azaz minden fontos adatot összegyűjt.

A radar es a kamera is a kocsi belsejéből, teleszkópos megoldással emelkedik körülbelül 4-5 méter magasba, és tényleg annyira érzékenyek, hogy semmi nem kerülheti el a figyelmüket. Külön érdekessége a Toyotának, hogy képes a szintezésre. Ezt úgy kell elképzelni, mint például a daruk letalpalóit, amely a kocsi aljából előjövő támasztókkal biztosítja a saját stabilitását. Nos, ha a HZJ mondjuk, egy ferde területen parkol le, akkor ?letalpal? es vízszintesben marad. Hiába fújja az akar orkánerejű szél, pestiesen szólva, akkor is áll, mint a cövek, a benne ülők pedig nyugodtan végezhetik a munkájukat.

 

Kiemelkedő teljesítményre képes

A ?mindent látók? elkészültek és hamarosan bevetik a gépeket. Az elmúlt évtizedek tapasztalatait felhasználva, olyan autók épültek a Sandlandernél, amelyek közúton és terepen egyaránt kiemelkedő teljesítményre képesek. A többek között a Dakar-ralikon, valamint a legszerteágazóbb off road területeken szerzett szakértelmet kamatoztatták a műhelyben a szakemberek. A Pro Patria Electronicsnál bíznak benne, hogy még több piacon lesz érdeklődés a speciális terepjárók iránt ? az elvégzett munka eredményeként (is), egyébként a cég már tárgyalásokat folytat másik kontinensen végzendő feladatokról.

contact me/call me back