Sandlander Hungary | 2376 Hernád, Köztársaság út 98. | +36 29 574 760 | info@sandlander.com | sandlander.com
Perfection is our passion

Toyota Land Cruiser HZJ105 Gold Edition

Category: Sandtech
 

Toyota Land Cruiser HZJ105 Gold Edition

HZJ105 látszólag olyan, mint a 2007-ig gyártott európai 100-as Land Cruiser, amely Magyarországon is rendkívül népszerű volt. Ám a karosszéria vonalainak egyezésén kívül nincs sok közös pontjuk. Ha boros hasonlatot akarunk előcitálni, akkor olyan, mint a Cuvée ? a Toyota a legjobb alkatrészeit szedte össze a raktárból és gyúrta strapabíró járművé. Így kapta meg például a korábbi 80-as alvázát és merev hidas futóművét.

 

S itt álljunk is meg egy rövid pillanatra, mert már a történet elején fontos részlethez érkeztünk. A 80-as szériának keskeny alváza volt. Hogy ez miért fontos? Gondoljunk csak bele: ha egy tetszőleges tengelyt középen támasztunk meg, az bizony elég rendesen billeg jobbra, balra. Vagyis ebből adódik, ha minél keskenyebb az alváz, kevesebbet mozog a (robusztus, merev) híd, a kerekek a földön maradnak, a terepjáró képesség pedig nem szenved csorbát.

 

Ami, valljuk be, viszonylag fontos szempont egy offroad-járműnél. Emellett hatalmas és kényelmes, üléseknek álcázott szövetborítású fotelekkel szerelték fel, ahogy az elődből ?benne felejtett? zene is kifejezetten jó minőségű. A korábban már bevált, 4,2 literes dízelmotort a hajtással, az osztóművel, úgy teljes egészében mindennel megkapta.

 

Vagyis egy hardcore terepest hoztak létre a japánok, a HZJ-k elnyűhetetlen topjárgányát. Ez olyannyira nem túlzás, hogy főleg az arab világban volt közkedvelt, akinek ilyen masina állt a garázsában, az úgy vigyázott rá, mint a szeme fényére, a legféltettebb kincsére. Nem csoda, mert tényleg érték. Műalkotás. A 2003-as modellfrissítésnél 200 darabos Gold Edition változatot dobtak piacra, ténylegesen prémium felszereléssel. A korabeli Lexus zenetechnikájával, hangszigetelésével, CD-tárral, légkondival, elektromos ablakkal és motoros tükrökkel. Persze, ma már mosolyog a felsoroláson az ember, hiszen az alap Suzukiban is megtalálhatóak ezek a cuccok, de ne feledjük, akkoriban, főleg az ilyesfajta járműveknél, mindez nem volt természetes.

 

Szóval, aranykeretes hűtőrács, arany embléma, egyedi könnyűfém felni, ezüstszínű lökhárító és díszlécek ? a limitált széria alaposan elkülönült a többitől.

 

 

320 literes lett a tank ? irány Ausztrália!

 

Szaúd-Arábiában találtak rá a sandlanderesek. A királyi testőrségben kapott fontos szerepet az alig 28-29 ezer kilométert futott, rendkívül megkímélt összkerekes Toyota. (Ezért nem túlzás a bevezetőben említett, a származásra utaló félmondat). Amikor Magyarországra, közelebbről Hernádra érkezett, a műhelyben null kilométeres állapotúvá varázsolták.

 

Azért azt tegyük hozzá, oly sok korábbi munkával ellentétben, most nem kellett csodát tennie a szakembereknek, mivel valódi protokollautóról volt szó, folyamatosan karbantartották, leginkább a portól, a homoktól kellett megtisztítani. Pont egy ilyen modellre volt szüksége a cég egyik külföldi partnerének. Ám azzal a kikötéssel, hogy a jármű legyen alkalmas akár évekig tartó expedíciós utazásokra és bármilyen terepen biztonsággal elboldoguljon.

Azaz, kezdődhetett az átalakítás! Mivel a megrendelő nem titkolt céljai között szerepelt Ausztrália bebarangolása, s köztudottan a kontinensnyi országban bizony elég hiányos az üzemanyag-ellátás, ezért először a Land Cruiser tankjának a megnagyobbításáról kellett gondoskodni. Körülbelül 3000 kilométer megtételéhez elegendő, összesen 320 liter gázolaj tárolására alkalmas, rozsdamentes acélból készült tartállyal ?ajándékozták meg?. A Sandlandernél már bevált és előszeretettel használt 8 milliméter vastagságú dúralumínium haspáncél került a HZJ105 aljára, plusz az ugyancsak kipróbált, ausztrál Old Man Emu futómű-szettet is megkapta. Nem mellékesen, extrém magas, 11 centiméteres emeléssel!

 

 

A nemcsak esztétikus, kifejezetten szép, hanem strapabíró, kovácsolt alumínium limitált keréktárcsa is maradhatott, s kifejezetten jól illett hozzá a 295 75/16-os BFGoodrich All Terrain gumi. Azért nem az MT jelzésű, mert a tapasztalat azt mutatja, a kontinensátszelős túrák során sokat használják az autókat aszfalton, így a sárabroncs elveszíti jelentőségét. Ráadásul az AT rendkívül megbízható, nem ritka a 100 ezer km-t futott darab, viszont még a mintázat megfelelő rajta.

A legtalálóbb kifejezés rá az, hogy túlélőgumi. A gyári műanyag lökhárító helyét az ARB remekműve vette át, előre pedig Denso csörlő került. Rögtön biggyesszük ide, a valaha gyártott legnagyszerűbb ? soha nem romlik el, simán

találkozhatunk 30 esztendősnél is idősebbel és kutya baja sincs.

A hátsó lökhárítót két pótkerék szállítására tették alkalmassá (a jelentős pótsúly az alvázra vetül), de a 3,5 tonnnás kapacitású vonóhorog sem maradhatott le.

Az igazi finomságok azonban még csak most következnek. Ugyancsak az ARB jegyzi a tetőcsomagtartót, amely ugyanezen márka tetősátrát is rejti. Amellett, hogy két ember franciaágy méretű alvóhelyét biztosítja, még egy kis nappali is tartozik hozzá. Hoppá! Vagyis ez azt jelenti, hogy a Toyota akár hetekig tartó kirándulás alatt is egyfajta bázisként tud szolgálni. Mindössze 50 kilogramm a súlya, kis területen, a tetőcsomagtartó alig felét elfoglalva elfér ? ja, és hogy el ne felejtsük, a szerkezet egy kihajtható létrát is magában foglal. Sok minden, egyben!

        

Még mindig a tetőn maradva, dúralumíniumból készült vízhatlan tárolódoboz is a felszereléshez tartozik. Ez a kocsi gardróbja. Ide betehetjük a papírjainkat, a vizünket, a ruháinkat, mindent, amit szükségesnek tartunk az éjszaka nyugodt eltöltéséhez. Amolyan külső szekrény. Ha valaki azt hinné, hogy a gyári Toyota

snorkellel és elől-hátul LED-es világítással felszerelt HZJ105 ezennel elkészült, bizony téved. Merthogy a külső mellett a belső is átalakult. Sőt, a legkomolyabb változtatások éppen az ajtók mögött történtek.

Az első ülésektől hátrafelé komplex, biztonsági zárakkal ellátott, szinte feltörhetetlen tárolórendszert építettek ki. Egészen elképesztő: 1240 liternyi kapacitású a rendszer. Mint egy kihúzhatós szekrény a fiókjaival ? mindennek megvan a helye, rend és átláthatóság jellemzi az autót. Tessenek figyelni, mert folytatjuk! Az egész kiegészül egy szintén mobilis, 50 literes, fagyasztásra is alkalmas hűtővel. Gondoljanak csak bele, megvesszük az egyik városban a húst, utazunk, mondjuk egy hetet, aztán az esti sütögetésnél csak kinyitjuk a frigót, elővesszük a kaját és hamarosan fogyaszthatjuk.

       

Az egész szerkezetnek a teteje, nem mellékesen, két személy számára akár franciaágy nagyságú fekvő alkalmatosság. Összességében a sofőr mellett két utas szállítására, elszállásolására alkalmas a japán modell, ugyanis elöl kettő, hátul, jobboldalt egy ülés található. Ha csak ketten vagyunk, akkor a harmadik ?szék? kivehető, a tároló másik része tehető a felszabadult területre, így újabb 280 literrel nő az összkapacitás. S mindezt úgy érték el, hogy a súlytöbblet nem rontja a terepképességet,  mert minden könnyű, hightech anyagból készült.

Nem túlzás, egyetlen négyzetcentiméter sem maradt kihasználatlanul. A pontos, precízen kimért és kivitelezett mérnöki munkának köszönhetően, így kerülhetett 100 literes ivóvizes tartály a csomagtér kárpitja és a sárvédő mögé beékelődve.

Neeem, ezzel még nincs vége! A Kenwood multimédiás fejegységet (fut rajta a Garmin navigáció) kapó Land Cruiser hátsó ajtaja olyan, mint egy kétajtós szekrényé, külön nyitható mindkét fele.

 

Az egyikből egy kis asztalka hajtható ki ? ahogy például a sátorhoz, kiegészítő világítás jár hozzá. A kocsiban elfért egy vegyi mobiltoalett, valamint egy tusoló. Igen, ez nem csalás, nem ámítás: a tetősátor alatt zuhanyfülke található. Sőt, ha piknikezni támad kedvünk, esetleg

a sivatagi naplementében gyönyörködnénk, akkor a kocsi bal oldalán kialakított, kihúzható naproló, valamint az asztalból és három székből álló

kempingszettet ajánlatos kihasználni. A függönyök százszázalékosan fényszűrők, teljes sötétséget biztosítanak ? ugyanabból a selyemből készültek,

mint a belső matrac borítása, vagy ami a kempingeszközöket fedi. Tudják, a

stílus, maga az ember! A gyári fűtésen kívül további két rendszert állítottak munkába a sandlanderesek. Az egyik az utasteret melegíti, a bejutott levegőt cirkulálja. A másik a vizes, amelynek feladata, hogy a legnagyobb hidegben is melegen tartsa a motort, de természetesen fűtésre is lehet használni. Persze klímával is felszerelték, így tehát akár mínusz 40 és plusz 50 Celsius-fok között teljes komfortot kínál a bent ülőknek.

Az elektromos hálózat sem maradt érintetlen, a két nagy teljesítményű akkumulátor ?erejéről? csak annyit: akár egy kamiont is képes lenne életre kelteni.

Nagyjából ennyi! Ilyen sok cucc egy lakóautóban is alig fér el, nemhogy terepjáróban. Egyedi, profi, strapabíró és különleges ? amolyan sandlanderes.

contact me/call me back