Sandlander Hungary | 2376 Hernád, Köztársaság út 98. | +36 29 574 760 | info@sandlander.com | sandlander.com
Perfection is our passion

Mercedes G-Class 250 Wolf

Category: Sandtech
 

Mercedes G-Class 250 Wolf

G-pont

 

Kétségkívül a Mercedes márka G sorozata a típus legszínesebb modellje, és ezzel a legsokrétűbb felhasználási lehetőséggel bír. A Sandlander műhelyében most egy ilyen, sokat látott példányba leheltek új életet a szerelők.

 

A G osztály fejlesztése 1972-ben indult és az első példánya 1979-ben hagyta el a gyártósort. 

A rendkívül tudatosan megkomponált járművel a gyártó célja az volt, hogy a legszélesebb funkcionalitással bírjon. A tervezése tehát egy klasszikus receptre támaszkodott, ami tulajdonképpen elmondható a magazinunkból már megismert Toyota HZJ családról, illetve a Nissan Patrol Safariról is, de természetesen idesorolható a Land Rover is, hogy csak néhány eklatáns márkát említsünk. Ma már megállapíthatjuk azt is, hogy a többféle tengelytáv és az ezáltal biztosított variációs lehetőségek tárháza a hardcore terepjárók világában a tervezési folyamat alaptézisévé vált.

Célkeresztben

 

A G-Mercit, aminek military változata megkapta a Wolf (farkas) ragadványnevet, alapvetően katonai célokra történő felhasználása tette igazán ismertté, de később számos helyen bizonyított. Kétségkívül a harcászati vértjének egyik fémjele az is, hogy ez a csillagos márka legrégebben gyártásban lévő modellje. 

A hernádi műhelyben restaurált verzió 1992-es születésű, és a felújítása során az volt a cél, hogy a kocsi alapvető tradicionális értékeinek megtartása mellett egy a mai elvárásoknak megfelelő multifunkcionális autó szülessen. A jármű fejlesztése tehát nem egy irányba történt. Ennek révén ma a kész kocsi egy olyan alternatívát kínál, ami kompromisszumok nélküli, és kiválóan alkalmas tulajdonképpen bármilyen aktív szabadidő eltöltésére. Ez pedig az jelenti, hogy nemcsak vadászatra és utazásra tették alkalmassá, hanem igény szerint akár offroadtól a szafariig mindenhol ?bevethetővé válhat?.

Metamorfózis

 

Az átalakítás megkezdése előtt alanyunk a német hadsereg egy ?M-zárolt? példánya volt. A békeidőben a nehezebb időszakokra konzervált egység nemcsak kiváló műszaki állapotát őrizte meg, hanem rendkívül kevés kilométert is futott. Ennek köszönhetően nagyszerű alapot szolgáltatott az átalakításhoz, aminek első lépései a motortérben kezdődtek el. 

A 250-es eredendően 92 lóerős szívódízelmotorját egy szintén a G sorozatban használatos 290 TD-re cserélték. Ezt a lépést azért tartották szükségesnek, mert az eredeti erőforrás paraméterei túl szűk teljesítményhatárokat engedtek volna, ez pedig kevésnek bizonyult. A megfelelő motor beszerzése nem volt a legegyszerűbb feladat. De a csaknem három hónapos kutatómunka végül is meghozta gyümölcsét, a Wolf erőforrása egy totálkáros Sprinter öröksége, ami összesen csak 29 ezer kilométert futott.

Szerencsére, vagy talán a német tudatosságnak köszönhetően, ez az új aggregát szinte minimális változtatások mellett volt adoptálható, a jobb teljesítménye mellett tulajdonképpen ez a másik oka annak, hogy pont ez a motor került a hajtáslánc elejére. De természetesen megkapta a hozzáillő kompatibilis váltóműjét is, így a korábbi 4 sebességest a 290-eshez tartozó 5 fokozatú váltotta. 

Kasztni

 

Mielőtt azonban az új szív bekerült volna az autó elejébe, az egész kocsit szétszerelték és teljes körű alvázvédelemmel látták el. Ezek után egy komplett külső-belső fényezés következett. Ez ugyan szakított a terepfoltos katonai ?dizájnnal?, de az új zöld szín, ami szintén a Mercedes gyári palettájáról való, érzésében és látványában is megtartotta az autó eredetére utaló hangulatot. Ez utóbbit tovább emeli a manapság már gyárilag is alkalmazott, de ennél az autónál utólag kialakított taposófelületek felszerelése is. A csúszásgátló bordákkal ellátott lemezek a géptetőre és az első sárvédőre kerültek.

A szőnyeg helyett az utastér padlózatára egy a karosszériával megegyező speciális műgyantabevonat került, ami nem csak vízálló, hanem nagy kopásállóságú is. A belső technológia része lett a G modell 2007-től alkalmazott vízelvezető rendszere is, melynek integrálásával az utastér is moshatóvá vált.

A vászontetőt is kicserélték. A háromrétegű hő- és hangszigetelt ponyva szintén a gyári szortimentből való, és az SL változatok nyitható tetejét készítik belőle.

Jobb a jónál

 

Az autó futóműje KONI szettet kapott, ebben az állítható hatfokozatú gátló, illetve erősebb rugók mellett a szintén az anyaországból való szélesítésnek is jutott hely. A változtatások révén az autó hasmagassága 6 centivel emelkedett. Az eredeti keréktárcsák helyére szintén gyári, de két collal szélesebb és erősebb vasfelnik kerültek, ezekre 285/75 R16 KMZ BF Goodrich gumikat szereltek.

Nemcsak anyagában, hanem rendszerében is megújult kipufogósor. A gyárit egy 60 milliméter átmérőjű rozsdamentes nyitott technológia váltotta, aminek pozitív hozományaként további csaknem 10 lóerővel emelkedett az autó teljesítménye.

Az autó egész alját pedig duralumínum páncélzattal látták el.

Vasalatok

 

A multifunkcionális használat számos kelléke megtalálható az újjáépített autón. Az autó elejére felkerült egy csörlőtokos Sandlander lökhárító, amibe egy újdonságnak számító léghűtéses WARN csörlő került. A lökhárító tovább speciális sajátossága, hogy a gallytörő rész úgy lett kialakítva, hogy az szükség esetén lehajtható legyen, ami ebben a formájában már vadszállító egységként funkcionálhat.

A gyári belső bukócső kiegészült egy Sandlander által gyártott külső rendszerrel is, ami a további biztonságnövelés mellett a későbbiekben az offroadozás kellékeinek is helyet biztosít(hat). De akár jó alapot jelenthet tetőboksz vagy tetősátor későbbi felszereléséhez is.

A védelem további részeként szintén a cég saját gyártású emelőpontos küszöbjei kerültek, de elengedhetetlen tartozékként természetesen, mondhatni kötelező jelleggel megtalálható a hátsó fronton a 3,5 tonnás NATO kompatibilis vonószem és vonóhorog is.

Praktikus komfort

 

Az autóvédelem mellett a sokoldalú és nem utolsósorban megbízható használathoz szükséges átalakításokat is végrehajtották. Ennek egyik alapvető kellékeként felkerült a gyári snorkel. 

Az elektromos hálózata is megújult. Maradt az eredeti 24 voltos rendszer, de az alapellátásról immáron két nagyteljesítményű Optima akkumulátor gondoskodik. A gyári világítás is kiegészült nagyteljesítményű LED technológiás fényforrásokkal, mely a nagyobb (24 V) struktúra ellenére is minden további nélkül felszerelhető, mivel ezek a lámpák széles feszültségtartományban (akár 5?50 V között) használhatóak. Az autó otthoni kényelmét egy 220 voltos átalakító teszi teljessé, ami 1000 wattig biztosítja a szükséges teljesítményt. A kényelmi funkciók sorát a Webasto állóhelyzeti fűtéssel emelték, de immáron az autó szerves része egy ARB kerékfújó kompresszor is, a vezetési élményhez pedig a Becker hangrendszer tesz hozzá némi kellemes decibelt. Az ajtók és ülések kárpitját is áthúzták. Az ilyesformán is megújult ülések igazi kuriózuma, hogy mind a négy fűthető.

Az utastérbe Sandlander gyártású bokszrendszert, míg a csomagtérbe egy 270 literes zárható tárolórekeszt építettek be. Az autó hátuljára pedig felkerült egy marmonkannakonzol, természetesen a hozzá tartozó kannával.

4x4 summa

A Mercedes G 250 átépítésével nemcsak egyedi megjelenésű, hanem az új motorjával nagyon is jó menetteljesítményt produkáló autó lett, ami ráadásul stílusos is: hiszen a fejlesztése során tudatosan törekedtek arra, hogy az alkatrészek, amennyiben azok nem gyáriak, akkor eredendően németországi cégektől származzanak.

A Sandlander ?farkasa? egy olyan végeredmény a cég portfóliójában, ami sokrétű felhasználhatóságot garantál. Ugyanakkor nyitva hagyja az egyedi igényeknek és igénybevételeknek történő specifikus fejlesztések további lehetőségét is. Így akinek esetlegesen komolyabban felkeltette az érdeklődését az egykor volt katonai jármű urbánusabb változata, az további információkat találhat a sandlander.com oldalon.

contact me/call me back