Sandlander Hungary | 2376 Hernád, Köztársaság út 98. | +36 29 574 760 | info@sandlander.com | sandlander.com
Perfection is our passion

Mercedes G500 5.0 V8 Grand Edition

Category: Sandtech
 

Mercedes G500 5.0 V8 Grand Edition

Mercedes G500 5.0 V8

Mielőtt átvilágítanánk a csillagos márka e megváltoztatott darabját, mindenképpen szót kell ejtenünk arról a jelenségről, miszerint egyre nagyobb teret nyer az a tény, hogy egy autó egyszerre több speciális funkciót is képes legyen ellátni. Természetesen úgy, hogy eközben mindennapos használatát a változtatások nem befolyásolják. A most bemutatásra kerülő G500 Mercedes különösen jó példa erre, mivel az off road ikon a prémium kategória tetejét képviseli, és mint ilyen, jogosan elvárható, hogy az autó ne csak a vadászház környékén teljesítsen szolgálatot.

Angyalbőrtől a luxusig

Anno a G-Wagen fejlesztése egy katonai projekt volt, aminek alapjait 1972-ben vetették először papírra. A céltudatos tervezés által a mérnökök keze nyomán olyan jármű született, amely számtalan variációs lehetőséggel bírt a későbbiekben, s amihez nem utolsósorban kiváló műszaki tartalom és terepjáró képesség is párosult. Rendkívül jó tulajdonságainak köszönhetően a G osztály hamar megjelent a polgári életben is. A modell huszadik születésnapját az 500-as szériával ünnepelte, ami később megjelent a Mercedes tengerentúli kínálatában is, és igazi csemegévé vált a hardcore luxusra igen fogékony amerikai piacon.

Kés alatt

A Sandlander műhelyében az említett G500-as modell 5,0 literes, V8-as, limitált sorozatú Grand Edition változata várt arra, hogy kiváló tulajdonságai mellé olyan opciókat is kapjon, melyekkel nemcsak a legnagyobb biztonsággal és terepkomforttal lehet közlekedni, hanem a lehető legnagyobb kényelmet is biztosítja a vadászatok alkalmával.

Mivel a G500-as típuscsalád a csúcsot jelenti a modellpalettán belül (leszámítva azAMGverziókat), ezért nemcsak remek terepes képességekkel, hanem kiváló országúti menetkomforttal is felvértezte a gyártó. E tulajdonságok megtartása az átalakítás kapcsán is prioritást élvezett, de szembenézve a későbbi komolyabb kihívásokkal, az átalakítás során az autó futómű rendszerét továbbfejlesztették, és egy KONI off road szettet építettek be, minek következtében 5 centiméterrel megemelkedett a kocsiszekrény. Kapaszkodóképességének javításának érdekében pedig az abroncsait 285/65 R18 BF Goodrich A/T-ra cserélték.

Ahogy a korábbi átépítési metodikák esetében, a G500-nál is nagy hangsúlyt fektettek a járművédelemre. A kritikus, sérülékeny helyeket, mint a frontrészt, az osztóművet, az üzemanyag- és az utólagosan beszerelt víztartályt 8 mm-es dúralumínium páncélzattal látták el.

  

Az autó homlokvédelmét egy többfunkciós gallytörő rács látja el, mely lehajtható, és vízszintes állásban vadszállításra is alkalmas. Az integrált rendszer magába foglalja a rádió-távirányítású és kevlár kötéllel felszerelt Tabor K9 csörlőt is.

A műszaki állagmegóvás mellett az esztétikai védelemre is gondot fordítottak, mivel az egész karosszériát 3M karcvédő fóliával látták el.

Luxus komfort

A G500 eredendően is magas felszereltségét további praktikus kényelmi funkciókkal egészítették ki, melynek részeként beépítésre került egy 60 literes szigetelt és fűthető víztartály. Az izolált tank még hideg időben is biztosítja a higiéniához szükséges alapvető feltételeket. A szivattyúval is ellátott tartály kellő nyomást biztosít ahhoz, hogy zuhanyfejet csatlakoztassanak hozzá.

A további kiszolgáló elem a műszerfalra szerelt multifunkciós Kenwood fejegység, mely a TV/Video és a Garmin navigációs rendszeren túl, a tolatókamera képét is közvetíti. Ez utóbbi azonban nemcsak a megszokott képi alternatívát kínálja, hanem egy plusz kameraopcióval is rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy az autó után kapcsolt ló szállító rakterét is szemmel lehessen tartani.

 

A G500-as csomagterében ez esetben nem a megszokott Sandlander tárolószisztéma kapott helyet, hanem egy speciális, hármas tagolású bokszrendszer. E hármasból a főegység az autó plafonjára szerelt fegyverszekrény, a másik két doboz a raktér két oldalán pedig az egyéb tárgyak elhelyezésére szolgál. Azonban mindhárom rekesz egy nagyon fontos és kényelmi tulajdonsággal bír, mégpedig azzal, hogy a nyitását-zárását összehangolták az autó központi zárjával. Így gombnyomásra nyithatók nemcsak az ajtók, hanem a rekeszek is. Természetesen ezek a funkciók a kocsi ajtajaival együtt, de külön-külön, egymástól függetlenül is működnek. A praktikumon túl ez megoldás dupla biztonságot is nyújt az autó tulajdonosának.

A teljes és a jól ?látható képet? a LED technológiás kiegészítő fényszórók teszik teljessé, melyből kettőt diszkréten az első lökhárítóba illesztettek, míg a másik pár a lehajtható gallytörő rácsra került.

Kompromisszum nélkül

A G500 vadászautóvá alakítása jó példája a finom megoldásoknak, melyek során nem kellett feláldozni az autó egyetlen gyári tulajdonságát sem ahhoz, hogy egy speciális igényeket is kielégítő luxus szabadidő-autót váljék belőle.

 

contact me/call me back