Sandlander Hungary | 2376 Hernád, Köztársaság út 98. | +36 29 574 760 | info@sandlander.com | sandlander.com
Perfection is our passion
Buschtaxi-Treffen

Let’s meet in

at the16th Buschtaxi Meeting

Toyota Land Cruiser HZJ76 60. anniversary

Category: Sandtech
 

Toyota Land Cruiser HZJ76 60. anniversary

Limitált modell a Közel- Keletről

 

A vevő ugyanis olyan autót álmodott meg, amelyben négy-öt személy kényelmesen elfér, akár hosszabb út során is, közúton ugyanolyan megbízható, gyors és biztonságos legyen, mint akár off road körülmények között. Nos, a leendő tulajdonos és a Sandlander szakembereinek közös ötletbörzéjének eredményeképpen a választás a Toyota Land Cruiser HZJ 76-ra esett ebből a modellből kellett olyan kocsit építeni, amely eléri a kívánt szintet. Az alap kijelölésénél fontos szempont volt az értéktartás, így egy limitált szériájú négykerekű lett a befutó, amely a közel-keleti piac meghódítását vette célba 2013-ban. Mindössze 200 darab készült, főleg Dubajba és Szaúd-Arábiába szállítottak belőle ? utóbbi országból érkezett a hernádi műhelybe az átalakításra váró terepjáró.

 

A jelmondat a következő volt: maradjon meg az eredeti arculat, ugyanakkor feleljen meg a megnövekedett igényeknek. Kezdésként ARB első lökhárítót kapott az autó, amelynek jellemzője, hogy robusztus, erős, jobban megfelel az offroadigényeknek. Gyári Denso csörlője szinte elnyűhetetlen, még a harminc éve gyártott is kifogástalanul működik, azaz nem hagyja cserben a ?túrázót?, ha éppen szorult helyzetbe kerül és szükség van egy kis segítségre. A gyári differenciálzárhoz nem kellett hozzányúlni, ám a megfelelő rugóút és a hasmagasság miatt az ausztrálok gyártotta Old Man Emu futóművel is ellátták a járművet. Ez ugyanis nagyobb sebességnél is úgy csillapítja az ütéseket, hogy maga a kocsi alig mozdul. A sérülékeny alkatrészek 8 milliméter vastagságú dúralumínium haspáncél mögé kerültek. A rezet, magnéziumot, mangánt, szilíciumot is tartalmazó alumíniumötvözet kis sűrűségű, jó szilárdsági tulajdonságú anyag, amelyet az építészet mellett a repülőgépiparban is használják, ahogy a Dakaron is elengedhetetlen kelléke az autóknak.

 

Érdekes kiegészítő a Sandlanderküszöb. Meggátolja, hogy a hosszú tengelytáv miatt veszélyben lévő eredeti küszöb megsérüljön, ráadásul oldalra is kinyúlik, s ennek a szűk erdei utakon veheti hasznát a Toyota gazdája. Hiszen oldalról is védik a Land Cruisert például a fáktól, a növényzettől. Eltüntetett lökhárító. Az első lökhárítóról már esett szó, de érdemes kitérni a HZJ 76 hátuljára is. Onnan ugyanis eltűnt a lökhárító. Pontosabban fogalmazva, leszedték vagyis az alvázzal ér véget a 136 lóerős, 300 Nm maximális teljesítményre képes, 4,2 literes szívódízel motor hajtotta kocsi. Erre a megoldásra azért volt szükség, mert így nincs, ami megsérüljön terepezés közben. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egyedi jellem megtartása is a legfontosabb követelmények közé tartozott, így a szélesített első lökhárító és sárvédő mellett kiemelendőek a gyári, erősített könnyűfém keréktárcsák. Különleges teflonbevonatot és selyemfekete fényezést kaptak, annak érdekében, hogy legfőképpen az off roados igénybevételeknél a lehető legkevésbé karcolódjanak. A Sandlander szakemberei ismét megmutatták, több, első hallásra egymást kioltó követelményeknek is meg lehet felelni egy autó újraértelmezésénél, építésénél. Íme a bizonyíték, a megrendelő által is elismert Toyota Land Cruiser HZJ 76.

contact me/call me back